TEAM: Together everyone achieves more!


 
 
 

 

Tja, team is niet zomaar een woord. Het is een acronym en staat ergens voor. Letterlijk vertaald: Samen Bereikt Iedereen Meer. Je begrijpt als teamsporter zeker wel dat je niet alles alleen kan. Stel je eens voor dat je alleen op het veld staat? Kan je dan net zo goed alle ruimtes verdedigen als met al je teamgenoten op het veld?

 

Nu zal je misschien wel denken “dat ligt eraan hoe we samenspelen” of misschien wel “het ligt eraan wie er in het veld staat”. De vraag is nu hoe je optimaal gebruik maken van iedereen die in het veld staat, zodat je inderdaad samen meer presteert dan alleen?

 

Wat is een team?

Een team is een groep mensen die afgesproken hebben om samen een bepaald doel te willen bereiken. Denk hierbij aan: in het linker rijtje eindigen in de competitie. Daarbij is het goed als iedereen precies weet wat hij of zij moet doen om dat doel te bereiken, iedereen heeft dan zijn eigen taak. Als iedereen zijn eigen taak goed uitvoert, dan zal je meer bereiken dan als je de taak van een ander gaat uitvoeren. Je kunt je wel voorstellen dat als een verdediger voornamelijk gaat aanvallen, dat er dan iets niet goed gaat.

In een team is iedereen afhankelijk van elkaar. De aanvallers zijn afhankelijk van de spelverdelers, en de spelverdelers zijn op zijn beurt weer afhankelijk van de verdedigers. De teamprestatie lever je dus met zijn allen, je bent allemaal belangrijk.

 

Afspraken

Welke afspraken kun je dus maken om het team beter te laten functioneren? Dus om beter samen te werken?

  • Bedenk met elkaar wat het doel is dat jullie willen bereiken. Als iedereen het hiermee eens is, zal je zien dat iedereen er ook hader voor wil werken

  • Weet iedereen zijn eigen taak? En zijn de afspraken hierover duidelijk? Weet iedereen ook hoe belangrijk zijn eigen taak is voor het hele team? Dat mag ook zeker gezegd worden!

  • Afspraken maken over hoe je elkaar tijdens het spel aanspreekt is fijn voor de communicatie. Dan weet je wat je kunt verwachten. Communicatie kan daarbij verbaal en non-verbaal zijn.

  • Bedenk hoe je elkaar feedback geeft als iets niet zo gaat als gepland? Maak iig geen verwijten naar elkaar en geef feedback op de taak in plaats van op de persoon.

  • Bespreek na elke wedstrijd niet alleen de uitslag, maar vooral hoe iedereen zijn taak heeft uitgevoerd.

 

Vriendenteam

Is het eigenlijk belangrijk dat je iedereen in je team even aardig vindt? Het is natuurlijk wel fijn. Maar als je even nadenkt, dan kan dat ook eigenlijk niet.

Goede afspraken zijn veel belangijker voor de samenhang in een team dan alleen elkaar aardig vinden. In de sport komt het vaak voor dat je met personen in een team zit, die net zo goed zijn in de sport als jij en die hun eigen taak heel goed kunnen uitvoeren, maar die misschien niet helemaal jouw type vriend zijn. Dat is prima.

De afspraken zorgen voor de lijm tussen de teamleden en als je allemaal hetzelfde doel nastreeft en daaraan werkt, dan kan je daar zeker wel samen van genieten! En dat is ook leuk!